הפסקה בתוך זוגיות הוא כלי שמדברים עליו הרבה מאוד פעמים, לרוב בכעס ומתוך מצוקה ("אולי נעשה הפסקה", "אולי עדיף שניקח פסק זמן").
בטיפול זוגי זהו כלי שאני משתמש בו מעט מאוד – כבדיקה לפני פרידה סופית או גירושין. פרידה בחיי זוג היא קצת כמו הלם חשמלי – יכולה להתניע מחדש לב שפסק לפעום או לעצור/להרוג לב שהיה בריא.
חשוב להבין שהפסקה לא יכולה להיות כלי שמשתמשים בו בתדירות גבוה ולהחליט להיפרד כל פעם לכמה ימים – איום בפרידה היא פרובוקציה שמאבדת את האפקטיביות שלה בשימוש יתר.
מדוע ואיך לעשות הפסקה ביחסים?
חשוב לעשות הבחנה בין זוגות חדשים שאינם נשואים לבין זוגות נשואים אולי בעלי משפחה. ישנם כללים שצריך לקיים כשרוצים שההפסקה תהיה אפקטיבית ותיתן לנו להרגיש, להבין ולהסיק מה אנו רוצים והאם האדם הזה באמת הוא בן או בת הזוג הנכונה לנו.
זוגות חדשים שעוד לא נשואים
במקרה הזה הפסקה יכולה להיות בשלב של ספקות לגבי המשך הקשר. בני הזוג רוצים להיות בטוחים שהם לא הולכים להתגעגע אחד לשני ולהתחרט ולהצטער על הויתור להיות ביחד. חשוב להבין שב-90% מהמקרים הפסקה כזו תביא בסוף לפרידת הזוג.
ההפסקה לא חייבת להיות במסגרת של טיפול זוגי או גישור, ואפשר להחליט עליה לבד.
הכללים בהפסקה של זוג ללא מחויבות וילדים משותפים :
1. ההפסקה צריכה להיות של לפחות חודש. בימים הראשונים התגובה היא לא טבעית (לפעמים מאוד מתגעגעים אחד לשני או בדיוק הפוך). אחרי חודש אנחנו מצליחים להבין את הרגשות האמיתיים שלנו לגבי הקשר.
2. לא ליצור קשר או להתקשר אחד לשני במהלך ההפסקה.
3. נאמנות אחד לשני – אמנם עושים הפסקה אך נשארים נאמנים מינית אחד לשני. אם לא הצלחנו או לא רצינו להישאר מונוגאמיים, זה כבר סימן שצריך לעבור מהפסקה לפרידה.
4. חשוב לעשות את ההבחנה ולא להתבלבל בין תחושה של חוסר או תלות (לא יודע מה לעשות כשאני לבד) לבין תחושה של אהבה וגעגועים. הרבה זוגות חוזרים אחד לשני בגלל שהם מרגישים בודדים וזו טעות – תלות זה לא אהבה.
אהבה אמיתית תשרוד פרידה של שלושה או ארבעה חודשים ועד חצי שנה אצל זוגות לא נשואים.
קורה שפתאום מבינים שזה האדם שאנחנו אוהבים וזה האדם שאנחנו רוצים להיות איתו ורוצים לחזור. אם המערכת הייתה בריאה בן הזוג השני יסכים לקבל אותנו. אם לא- כנראה שזה לא האדם הנכון.
זוגות נשואים
בכל מקרה – זוג שיש לו ילדים, לא יכול להחליט מעצמו שהוא נפרד מעצמו בלי ללכת לטיפול.
כאשר מדובר בזוג מבוסס ונשוי בדרך כלל ב-50% מהמקרים ההפסקה תגרום לפרידה – אין ספק שיותר קשה להחליט על פרידה מכל מיני שיקולים.
במקרה של זוגות נשואים יש שני מצבים שדורשים הפסקה:
1. אחרי גילוי של בגידה – משבר מאוד גדול ואי אפשר לעבור על סדר היום. במקרה כזה ההפסקה תהיה קצרה יחסית (עד שבוע). רוצים לסמן שיש בעיה ורוצים שזה יביא לטיפול זוגי בהמשך.
2 .חוסר וודאות לגבי גירושין – במקרה כזה כשאנחנו לא בטוחים האם גירושים זה צעד נכון, אפשר לעשות הפסקה כדי לראות איך אנחנו מרגישים. במצב כזה הפרידה חייבת להיות לפחות חצי שנה.
עוד סיטואציה שיכולה לקרות היא אצל זוג נשוי שהתחתן בגיל מאוד צעיר. הרבה פעמים אדם מרגיש שהוא כל חייו חי עם אותה אישה או אותו גבר וחש פספוס מזה שלא היו לו גם בנות או בני זוג אחרים. אדם כזה לא באמת סיים ומיצה את התהליך של הרווקות. מצד שני הוא גם לא רוצה להתגרש או לפרק את הבית.
הכללים בהפסקה כזו של זוגות נשואים :
1. לא מספרים במשפחה ולחברים שעושים הפסקה.
2. אם רוצים נפגשים. במידה ויש ילדים- חשוב לשמור על הקשר המשפחתי (הרי זו לא פרידה)?
3. אורך ההפסקה – תלוי במקרה. אחרי בגידה- עד שבוע . ספקות לגבי גירושין או פרידה- חצי שנה לפחות.
צריך להביא בחשבון שהפסקה זוגית מסוג זה, שמאפשרת התנסויות רגשיות ומיניות חדשות לבני הזוג ,יכולה להביא לכך שאחד מבני הזוג יתאהב בחייו החדשים ולא תהיה הסכמה לגבי המשך הנישואים, כי אחד ירצה לחזור למסגרת והשני לא.
הפסקות כאלה גורמות בהרבה מקרים, לגברים עד גיל 50 להבין את הערך האמיתי שלהם בשוק הרווקים, שהוא גבוה ממה שהם חשבו, ובחלק מהמקרים אפילו יותר מאשר כשהם היו בני 20.
הגבר חש תחושה אופורית מכך שהוא שווה ויכול להשיג נשים. פה יש גברים שהולכים לאיבוד.
במקביל, אם בת הזוג, בעקבות ההפסקה, חווה תחושת נטישה ואפילו אם היא עדיין אוהבת אותו, היא לא תסכים לקבל אותו חזרה. זו סכנה אמיתית להמשך הקשר.
כדי שהפסקה כזו לא תגרום לגירושין לא מוצדקים, מסיבות של חווית נטישה , בלבול אופורי והתלהבות מהחידוש שעתיד לא להימשך הרבה זמן , הכלל החשוב ביותר הוא לקיים אותה אך ורק במסגרת של טיפול זוגי. טיפול זוגי ישמור על מה שבני הזוג רוצים לשמור עליו וידאג שההפסקה תעזור לנו להבין מה שרצינו לדעת, לעשות מה שרצינו לעשות במסגרת תמיכה מגוננת, תעזור להסיק מסקנות נכונות מהחוויה, תחבר מחדש את בני הזוג אם הם בוחרים בזאת ,ותאפשר לכל אחד לבד ולשניהם יחד חיים טובים יותר בהמשך.