אחרי החגים פורץ גל של פניות לגירושין, או לטיפול זוגי, תלוי בעצמת המשבר. פסח הוא אמנם חג החירות וראש השנה הוא אולי הזדמנות להתחלה חדשה, אך הם עצמם אינם הגורמים לגירושין אלא הקרקע לחשיפתם של מתחים ובעיות הקיימים זה מכבר,ואלה מתפרצים עד שאין לשאת אותם יותר.
תופעה זו אינה ייחודית ליהודים דווקא – בארצות הברית מכונה יום ראשון שלאחר חג המולד "יום הגירושין". המפגשים המשפחתיים הרבים מעלים על פני השטח את ההבדלים ואת המחלוקות בשאלות מנטליות, דת, מוצא וצורת ההתנהגות אל ושל הילדים. העייפות הממשית שכולם חשים כתוצאה מהבישולים וההתארגנות לחג, והשהייה הארוכה יחד שאינה מאפשרת מפלט בעבודה או אצל המאהבת – כל אלה מגבירים עוד יותר את המתח. אין זה פלא, שתקופות אחרי החגים הן העמוסות ביותר אצל מטפלים זוגיים ואצל עורכי דין העוסקים בגישור גירושין.
אצל הרווקים מתרבות הופעות הדיכאון והבדידות והם חשים גלמודים יותר. בתקופה זו חשות גם המאהבות כי זנחו אותן. כואב להן לראות את מאהביהן הנשואים יוצאים לנופש עם בני משפחותיהם. אחרי החגים מגיעים אליי גם זוגות בסתר, שגם אצלם חוזר ומתגלה המשבר.
מה לעשות אם כן, כדי לעבור תקופה זו בשלום ואפילו לחזק את הזוגיות שלנו?
נתחיל בכמה עצות. כיצד להתנהג עם משפחת בן או בת הזוג בתקופת החגים:
1. להכין רשימת תורנויות, כמו שעושים זוגות גרושים, עד לשנת 2020, ולציין בכל שנה אצל מי חוגגים את חג הפסח ואת ראש השנה, פעם במשפחה זו ופעם בשניה. לגבי השנה הנוכחית – לוותר. על שני בני הזוג לחתום על הרשימה. כך תשרור תחושה של רוגע וביטחון לגבי העתיד המשותף. שינויים בסדר התורנויות אסורים בהחלט.
2. לא לשכוח למנות קבל עם ועדה, בפני כל המשפחה המורחבת, את כל שבחי הבעל או האישה. זה חשוב ביותר לטיפוח האגו.
3. לא לריב לפני האחרים ולא לנצל מפגש זה כבמה. לא לסתור את דברי בן הזוג בפני כל.
4. לא לקלקל את הנאתו של בן הזוג במהלך הערב, ולא למשוך תשומת לב בדרך השלילה או על ידי החמצת פנים.
5. לעמוד לצדו של הבעל אל מול הצלחתו של הגיס, האח או אפילו האבא.
6.לא להתערב בפוליטיקה המשפחתית: "אמא שלך מעדיפה את אחיך או את הילדים של אחיך!"
7. כשאת אצל משפחת בן הזוג תני לו ליהנות וטפלי בילדים. אל תשבי לך בפינה מבלי לומר מילה. כך לא תרגישי איך הזמן עובר.