לא רבים מודים בכך, אולם המעבר מזוגיות להורות לאו דווקא מצופה בעננים ורודים. כמובן שהולדת התינוק החדש היא התרגשות גדולה ושינוי מבורך, אולם פעמים רבות יכול להיווצר משבר בזוגיות אחרי לידה. נכנסות שאלות ותהיות חדשות אשר נוגעות לחינוך וגידול הילד, לחלוקת האחריות בין ההורים, בני הזוג, ושאלות נוספות אשר נוגעות למערכת היחסים של בני הזוג, לאחר השינוי הגדול שנקרא "הפכנו להיות אמא ואבא".
בואו נעשה זום אין על משבר בזוגיות עם ילד ראשון, נסתכל איך זה נראה מהצד של האישה, איך זה נראה מהצד של הגבר, וכמובן, נמליץ המלצות לבני הזוג בנושאים חשובים אלו.
משבר בזוגיות עם ילד ראשון – ככה זה נראה מהצד של האישה והאמא
בואו נודה, רבים הם המקרים בהם האישה, לאחר לידה בכלל ולאחר לידה בפרט, מקדישה עצמה במאה אחוז ליילוד הטרי. זוגיות? מה זה? זיכרון עמום ונושן, לא מעניין כרגע, לא רלוונטי. כמובן שהדברים נכתבים בקיצוניות מה, אבל אנו בטוחים שרוב הגברים יסכימו איתנו. לאחר לידה, האישה שרויה בחגיגה הורמונאלית, ועל אף כי לאחר חודש וחצי מסתיימת התקופה אשר נקראת "משכב לידה" וכמות ההורמונים של ההריון והלידה מתמעטת באופן משמעותי, מחקרים מראים כי לוקח לאישה כמעט שנה, לחזור לעצמה מכל הבחינות.
אישה לאחר לידה נמצאת כל כולה עם התינוק. זה ממלא אותה, זהו כל עולמה, לא תמיד חסר לה משהו. כן, זה בהחלט יכול להשפיע על מצב רוחו של הגבר, בן זוגה, האב הטרי.
משבר בזוגיות אחרי לידה – ככה זה נראה מהצד של הגבר והאבא
הגבר במשפחה, האב החדש, מתחיל לפרפר בעבודה. למה? אפשר לומר שזה אינסטינקט. עליו להאכיל עכשיו עוד פה, והוא לוקח אחריות, במיוחד כשהאישה בבית בחופשת לידה ולא עובדת. האישה עסוקה מאוד עם התינוק, לאו דווקא מדובר בפניות פיזית, אלא יותר בפניות רגשית, והבן הזוג בהחלט יכול להרגיש קצת מחוץ לתמונה.
גם הורים טריים וגם בני זוג טריים
חשוב להבין כי לאחר שנולד תינוק, ובמיוחד כשמדובר בתינוק ראשון, בני הזוג הפכו להיות הורים חדשים, שזה עולם ומלואו הדורש גמישות, הקשבה, הכלה, יכולת התבטאות וגדילה משותפת, ולא נשכח שגם הזוגיות עוברת שינוי גדול. זוגיות ללא ילד וזוגיות עם ילד היא סיפור אחר לגמרי. יש צלע שלישית לאחר שהייתם רק שניים, וחשוב להתייחס לזה. אז מה עושים?
ראשית, חשוב להביא את הדברים למודעות ולתשומת לב. להבין שחל שינוי גדול במבנה של הזוגיות, במבנה של הבית, בהרמוניה הכללית. מעבר לכך, הנה כמה המלצות שיכולות לסייע בתקופה זו:
לשמור על הגחלת
נכון, ילדתם לא מזמן ויש לכם הרבה על הראש. אנחנו לא אומרים לשמור על אש גבוהה, אלא על הגחלת, בעיקר בזוגיות. מה זה אומר? לתאם ביניכם מפגשים שלא קשורים לבית, להורות ולשגרה. זה בסדר והכי טבעי לדבר על התינוק האהוב שלכם, אבל חשוב שתשאירו זמן ופניות רגשית, להיות בני זוג, ולא רק הורים.
ההמלצה היא להיעזר בקרובי משפחה, חברים או בייביסיטר קבועה, ולצאת מהבית אחת לשבוע. כן, אחת לשבוע!
תקשורת היא מילת המפתח
את עוברת שינויים, אתה עובר שינויים, אנחנו בטוחים שבני הזוג שלנו מבינים אותנו, אבל נתפלא לגלות כי לא תמיד הם קוראים אותנו כמו ספר פתוח, במיוחד לא כאשר מדובר בתקופה חדשה ואנו מוצאים את עצמנו במקומות בהם לא הכרנו את עצמנו. תקשורת פתוחה וחברות, יכולה לעשות פלאים, גם בדברים הקטנים. כאשר מדברים על זה, אפשר להגיע להבנות חדשות, להסכמות חדשות, ולשמור על גלגלי החיים בתנועה.
גישור זוגי
כיום מקובל מאוד לפנות לייעוץ והכוונה של אנשי מקצוע לתקופה שלאחר לידה, עבור האישה ועבור הגבר. אחת הדרכים המומלצות היא באמצעות גישור זוגי, אשר ממוקד לתקופה שלאחר לידה. בגישור זוגי ניתן להיעזר באיש מקצוע שלא "לוקח צד", ונותן כלים מעשיים לבני הזוג, במטרה לשמור על תקשורת פתוחה, הידברות, ולהתגבר על המשבר בהצלחה.