לאהבה נקשרו כתרים רבים והיא הניעה גלגלים רבים לאורך ההיסטוריה. פניה היפים של הלנה מטרויה השיקו אלף ספינות וללא ספק, רגש האהבה וההתאהבות היווה וממשיך להוות השראה לאומנים רבים מכל התחומים, ומקור בלתי נדלה של עניין וסקרנות בקרב כל בני האדם. לכן, נשמע הדבר מעט מוזר או אולי אפילו מקומם כאשר בא המדע ומספר לנו באותות ובמופתים שאת הרגשות העילאיים והנשגבים שלנו מניעים… כימיקלים, או ליתר דיוק מוליכים עצביים שונים הנמצאים במוח. יש משהו כמעט מרגיז בהכרה הזאת ובעובדה, שאנחנו במידה רבה נתונים לחסדיהם של כימיקלים – אך כמובן שהדבר אינו פשוט כל כך ותפקידנו בהתאהבות אינו פסיבי לחלוטין.
האנתרופולוגית הלן פישר מחלקת את האהבה לשלושה מרכיבים. לדבריה סדר הופעת המרכיבים הוא גמיש ועשוי להשתנות בין בני זוג. בנוסף, היא מציינת שלחלוקה הזאת יש ערך אבולוציוני וחלקים שונים במוח אחראים על כל חלק.
להלן שלושת המרכיבים:
1. תשוקה מינית
תשוקה מינית מתבטאת בדחף פיזי חזק לקיום יחסי מין. מרכיב זה מתאפיין באינטנסיביות רבה ובמוח יש עליה גדולה בהורמונים דופאמין ונוראפינפרין. מוליכים עצביים אלה קשורים גם בתהליכי למידה וזיכרון ולמעשה, פרט לסערת הרגשות מניחים את הבסיס להתקשרות והתאהבות, והיכולת לשים את האהוב/ה במרכז וליחד לו את כל תשומת הלב.
2. משיכה רומנטית
על פי תפיסתה של הלן פישר, בעת קשר רומנטי המתאפיין ברצון לקרבה קבועה עם בן הזוג מוביל בשלב זה של האהבה לעליה באנדורפינים – משככי הכאבים הטבעיים של המוח. בקשר הרומנטי יש שלווה ושביעות רצון ותחושת ביטחון המושרית בין השאר על ידי האנדורפינים.
3. התקשרות
התקשרות מאפיינת קשר יציב יותר לאחר שנים ארוכות, ועל פי רוב, מתווכת על ידי ההורמון אוקסיטוצין שמאפשר קירבה יציבה ללא סערת הרגשות שמאפיינת את תחילת הקשר. אין בהכרח סדר קבוע לדברים. האהבה עשויה להופיע בכל סדר שהוא – לעיתים, בהתחלה באה לביטוי רק התשוקה המינית ועם קיום יחסי המין מתפתחת האהבה.
יש זוגות שמתאהבים וקיום יחסי המין מגיע רק מאוחר יותר, ולעיתים זוגות שיש להם הכרות של שנים עם הרבה חיבה והתקשרות בבסיס מתאהבים "בטירוף" עקב שינוי של הנסיבות. בעוד הדחף המיני הוא רב גוני מאוד ודוחף את בני האדם לכוון של ריבוי פרטנרים, הרגש הרומנטי מייצב את הקשר ומאפשר להתמקד בבן זוג אחד. ההתקשרות מייצבת את היחסים עוד יותר ומאפשרת איחוד כוחות למשימות ארוכות טווח כגון גידול ילדים. "סקס מזדמן הוא לפעמים יותר מסתם מזדמן, ועשוי להוות טריגר להתעוררות של רגשות חזקים מאוד של אהבה והתקשרות" אומרת ד"ר פישר – מנגנוני המוח מפתיעים ולא צפויים – כך לדבריה.
מה קורה במצב של פרידה וסיום הזוגיות?
הכאב הרגשי של בני הזוג נחווה לעיתים ככאב פיזי של ממש, היכול לשתק עד כדי כך שהוא אף מוביל לדיכאון.
מה הסימנים לכך שאדם חווה דיכאון מג'ורי?
נוכחות של חמישה או יותר מהתסמינים הבאים (כשלפחות אחד מהם הוא מצב רוח ירוד או חוסר עניין): מצב רוח ירוד, חוסר עניין והנאה בפעילויות ועיסוקים, הפרעות בשינה, תחושת חוסר ערך עצמי, אי שקט מוטורי, עייפות ואובדן אנרגיה, קושי בחשיבה, שינוי מהותי במשקל ואף מחשבות אובדניות. התסמינים הללו מחייבים התערבות פסיכולוגית ורפואית, וטיפול משולב של נוגדי דיכאון וטיפול פסיכולוגי יכול לשפר מאוד את תסמיני המחלה.
איך רצוי להתמודד עם כאבי הפרידה מבן או בת הזוג?
קודם כל, כדאי להכיר בכך שזה בסדר להרגיש תחושות שונות: עצב, תסכול, בלבול כעס ואפילו חרדה כלפי העתיד. דבר שני, תנו לעצמכם זמן חופשי ונסו להקל על עצמכם. זה בסדר אם תהיו פחות "פרודוקטיביים" במקום העבודה בתקופה הקרובה, וגם אם תשימו את עצמכם במקום הראשון, אפילו על חשבון בני משפחה וחברים קרובים. מאוד חשוב לעבור את התקופה הקשה שאחרי הפרידה עם אנשים שיכולים לתמוך ולהבין אותך, כמו בני משפחה וחברים. מומלץ אפילו להצטרף לקבוצת תמיכה או לפנות לאיש מקצוע כמו פסיכולוג, איתו תוכלו להתייעץ ולדבר על הרגשות שאתם חווים, בלי לפחד.
לקריאה נוספת אודות דיכאון וחרדה כנסו לאתר Goodays