נטיית הפין הינה מצב שכיח ונפוץ מלידה. למעשה , רוב איברי המין אינם ישרים לגמרי. לעומת זאת, תופעה שעלולה לפגוע בתפקוד איבר המין ולגרום לבעיות שתן, זקפה ותפקוד מיני נקראת עקמת שנגרמת ממחלת פיירוני. מחלה זו הינה שפירה והגורם לה לא ידוע. היא מתבטאת ביצירה של רקמה צלקתית במעטפת העוטפת את הפין אשר בנויה משני גופיים ספוגיים שמתרחבים בזמן הזקפה. הטיפול בפיירוני תלוי בזווית העקמת ובמקרים של עד 20 מעלות, נדרש לרוב מעקב בלבד. מעל לזווית זו ניתן לבצע ניתוח כירורגי או טיפול פרפ חדשני המומלץ כיום ועם פחות תופעות לוואי.
מהי מחלת פיירוני (Peyronie's disease) ?
בבסיס המחלה ישנן פגיעות בפין שיכולות להיווצר במהלך קיום יחסי מין, פעילויות גופניות מסוימות, טראומה או ללא סיבה ידועה. כתוצאה מכך נוצרת רקמה דלקתית שללא ריפוי הולם, עלולה להפוך לרקמה צלקתית ולפגוע בתפקוד יחד עם תחושת כאב. ישנם מצבים בהם אנשים אשר חווים כאב בפין, ירידה באורכו ובעיות זקפה שמשפיעים על קיום יחסי המין, עלולים לחוות ירידה בביטחון העצמי ופגיעה בהערכה העצמית יחד עם השפעה שלילית על הזוגיות.
השלב הראשון של המחלה נקרא גם השלב הדינאמי, ובמהלכו הפלאק שנוצר בעקבות הפציעה יכול להשתנות ובכך גם לגרום לשינוי מסוים בעקמת הפין. לרוב שלב זה אורך כשנה – שנה וחצי ולא נהוג לבצע במהלכו פעולות ניתוחיות או מתן תרופות. השלב השני הינו השלב השקט שבו המחלה מתייצבת והפלאק שנוצר נותר יציב ללא שינוי ולכן, במידה ונוצרה עקמת היא תישאר סטטית ללא שינוי משמעותי.
בכדי לשקם את הפציעה ולאפשר ריפוי הולם של הפצע, ניתן להזריק תמיסת פרפ מדמו של המטופל באופן לא פולשני לשכבה הנקראת Tunica Albuginea בפין, שמטרתה לשפר את תהליך הריפוי תוך עידוד זרימת הדם לאזור ולהקטין את זווית העקמת.
אבחון מחלת פיירוני
האבחנה מתבצעת על ידי רופא אורולוג או סקסולוג במקביל לבדיקה גופנית תוך התייחסות לסימנים הקליניים המוצגים על ידי המטופל. בשלב הראשון של המחלה, מרבית המטופלים יסבלו מכאב בזמן הזקפה והעקמת תיווצר באופן הדרגתי. באופן כללי לא מבוצעות בדיקות מעבדה לאבחון מחלה זו, אך מבצעים בדיקת אולטרסאונד המאפשרת לבחון את זרימת הדם בפין. באמצעותה ניתן למצוא הפרעות שונות בזרימה בין חללי הפין, דבר המסייע באבחון ההפרעה האנטומית שנגרמת בעקבות המחלה.
מהו טיפול פרפ (PRP)?
PRP או Platelet Rich Plasma הינו טיפול ששכיחות ביצועו הולכת ועולה ומבוצע במגוון מצבים. מטרתו לשפר את יצירת כלי הדם וזרימת הדם באזור מסוים (אנגיוגנזה) וכן את תהליך ריפוי הפצע. הטיפול מבוצע בין היתר במצבים אורולוגים כגון בעיות זקפה, דליפת שתן ומחלת פיירוני. התמיסה מכילה פקטורי גדילה, פיברובלסטים, מעודדי אנגיוגנזה וחלבונים שונים המעודדים יצירה ותיקון של רקמות באזור הפגוע.
שיפור מצב העקמת בפין בעזרת טיפול פרפ בעל מספר השפעות חיוביות הכוללות – רגישות מוגברת, שיפור סיבולת בעת קיום יחסי מין, הגברת זרימת הדם לפין, ייצוב וחיזוק הזקפה בעת קיום יחסי מין והפחתת מצבי שפיכה מוקדמת.
תהליך הזרקת פרפ
טרם הזרקת התמיסה, יקבל המטופל זריקת הרדמה מקומית על מנת לאלחש את הכאב באזור. לאחר מכן מבוצע חיטוי של האזור כדי למזער סיכוי לזיהום ובסיומו מוזרק הפרפ לאזור ה – Tunica albuginea. בתום ההזרקה יש ללחוץ על האזור בכדי למנוע חבלות. חשוב לדעת כי מכיוון והתמיסה מעודדת זרימת דם מוגברת לאיבר המין, ייתכן ותופיע זקפה זמנית.
מהם היתרונות בטיפול פרפ ?
בעשור האחרון בוצעו מגוון של מחקרים אשר מצאו הוכחות בשיפור מחלת פיירוני תוך שימוש בפרפ יחד עם מספר מועט של תופעות לוואי ולכן טיפול זה נחשב כבטוח. 1מחקר שנעשה בשנת 2020 עקב למשך שנה אחר 65 מטופלים הסובלים ממחלת פיירוני ולא ביצעו אף טיפול לפני כן. המטופלים סבלו מעקמת של o25 ומעלה וחולקו לשתי קבוצות לפי מידת העקמת. בשתי הקבוצות נצפתה ירידה משמעותית בזווית העקמת – בקבוצה הראשונה הייתה ירידה של o16.88 ובשנייה הייתה ירידה של o17.27.
2מחקר נוסף שבוצע, בדק את ההשפעה של טיפול פרפ יחד עם הזרקה של חומצה היאלורונית. במחקר השתתפו 50 מטופלים בגילאי 29 עד 77 הסובלים ממחלת פיירוני ועקבו אחרי השפעת הטיפול למשך חצי שנה. המחקר הראה תוצאות טובות אשר כללו ירידה של 38% בעקמת ממוצעת של o47 ובנוסף העובי ירד בממוצע מ-4.4 מ"מ ל3.3 מ"מ. גם מטופלים אלה לא חוו סיבוכים משמעותיים או תופעות לוואי רציניות. נמצא כי הטיפול של פרפ בשילוב עם חומצה היאלרונית גרם לשיפור אצל 84% מהמטופלים.
על מנת לשפר את ביצועי הפרפ ולשמר את כמות הטסיות באזור ההזרקה, שילבו 3במחקר אחר מתן טסיות (platelets) יחד עם פיברין (PRFM) ועקבו אחר 17 מטופלים עם בעיות אורולוגיות שונות (11 עם מחלת פיירוני) למשך 5 שנים. מלבד שלושה גברים אשר חוו מעט חבורות באזור ההזרקה ותופעות לוואי מינוריות, שאר המשתתפים לא חוו סיבוכים לאחר ההזרקה. 80% מהמטופלים עם מחלת פיירוני דיווחו על שיפור משמעותי בעקמת הפין ובנוסף 80% הצהירו כי ימשיכו לבצע את הטיפול בכדי להמשיך ולשפר את המצב.
למה טיפול פרפ עדיף על ניתוח ?
ההמלצה לביצוע ניתוח הינה רק במקרים בהם העקמת חמורה מאוד וישנה הימנעות מוחלטת בשל כך מקיום יחסי מין. עם זאת, ההמלצה הגורפת היא ביצוע מקדים של טיפול פרפ לפני ניתוח, משום שזוהי פעולה פחות פולשנית ויכולה להקל על תסמיני המחלה. ככלל, לכל פעולה פולשנית עלולות להיות תופעות לוואי כגון זיהום, פגיעה באיברים נוספים וכדומה. השימוש בפרפ מאפשר להקטין ואף למנוע תופעות אלה וטומן בחובו מספר תופעות לוואי מועטות שאינן בעלות השפעה רחבה כמו בניתוח.
מעבר לכך, חלק מהחולים במחלת פיירוני מתלוננים על קיצור הפין. ההליך הניתוחי המומלץ עלול לגרום לקיצור הפין עוד יותר, לפגוע בשביעות רצונם של המטופלים ואף ליצור בעיה תפקודית בעת ביצוע יחסי מין. שיטה ניתוחית אחרת שלא כוללת קיצור הפין מבוססת על ניתוח שתל שגורם ליישור העקמת אך בא על חשבון פגיעה בזקפה. לכן, חלק מהמטופלים הבוחרים הליך זה יזדקקו לטיפול בכדורים על מנת להשיג זקפה מספקת. תופעת לוואי נוספת של הניתוח כוללות ירידה בתחושה באיבר המין שלעיתים חולפת.
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10208162/
2 https://sci-hub.se/https:/doi.org/10.1016/j.jsxm.2016.02.013