מסתבר כי ברחבי העולם ישנן מאות אלפי נשים אשר אינן מסוגלות לקיים יחסי מין תקינים, כתוצאה מתופעה הנקראת וסטיבוליטיס. נשים אלו לא יכולות לשבת זמן רב, ואפילו הבגדים אותן הן לובשות, משפיעים על ההרגשה הפיזית שלהן. ברוב המקרים מדובר בנשים בהירות עור, בנות 20-30, מהמעמד הבינוני, אך התופעה בהחלט יכולה לדפוק על דלתן של נשים בגילאים נוספים ומרקע שונה. מדוע קיימת תופעת הוסטיבוליטיס? מה התסמינים שלה וכיצד ניתן לאבחן אותה? והכי חשוב – כיצד ניתן לטפל בה? כל המידע המקצועי לפניכם.
וסטיבוליטיס – תסמינים
וסטיבוליטיס הוא תופעה שבעיקר גורמת לתחושה מציקה מאוד של צריבה, שמתחזקת בעת קיום יחסי מין, לעיתים הצריבה תורגש בתחילת המגע המיני, יכולה להתחזק במהלכו, ולפעמים יכולה להיות מורגשת גם כמה שעות וימים לאחר מכן.
אגב, לא בטוח שבכל פעם שחשים צריבה בעת קיום יחסי מין מדובר בדלקת מבוא העריה (וסטיבוליטיס). במקרים רבים נשים אשר סובלות מתסמינים אלו, התייעצו ונבדקו כבר עם קשת רחבה של מומחים, ובכללם רופאי נשים, פסיכולוגים, אוּרוֹלוגים, סֶקסולוגים, רופאי עור ועוד. אבחון לא נכון מביא גם לאי טיפול במטרד הזה וגם להרגשה איומה של האישה שמשהו פגום בה כך כך עד שהיא חסרת תקנה ולא ברת טיפול וגורלה נחרץ לא להנות ואפילו לסבול מיחסי מין. איש המקצוע הנכון לאבחן וסטיבוליטיס הוא רופא שהוא סקסולוג . חשוב לאבחן ולתת שם לכאב – ווסטיבוליטיס!
וסטיבוליטיס – גורמים נפשיים
לעיתים קרובות מדובר בתופעה פסיכוסומאטית אשר נגרמת כתוצאה מחסימה כלשהי, על רקע נפשי, באיזור אברי המין של האישה. כאבי הצריבה באבר המין הם פיזיים במאת האחוזים, אולם קודם להם עולם שלם של התייחסות נפשית, חברתית, משפחתית, תרבותית, לכל התחום שנקרא מין ומיניות. לעיתים קרובות, אבר מין נשי אשר אינו "מרגיש" שיש לו את היכולת להרגיש טוב, פתוח, מוליך, אלא ההיפך, מרגיש דחייה, אשמה, משהו לא בסדר כתוצאה מהגדרות חברתיות רבות שאוסרות עלינו למשל לענג את עצמנו, פעמים רבות התוצאה תהיה צריבה בנרתיק, למשל.
וסטיבוליטיס – אבחון
כאשר אישה חשה צריבה מציקה אשר מתחזקת בעת קיום יחסי מין, ולעיתים מספר ימים לאחר מכן, יש לאבחן את התופעה ולבדוק מה המקור. לעיתים קרובות, התחושה כי מקור הכאב אינו ידוע, גורמת לחרדות ולקשיים בביטחון העצמי, שכמובן מובילים לחסימות פיזיות, אשר יכולות לבוא לידי ביטוח גם באמצעות צריבה.
דלקת מבוא העריה – השלכות על חיי היום יום
לוסטיבוליטיס יש השלכות על התפקוד היומיומי, על התפקוד בעבודה, על קיום יחסי-מין ועל חיי החברה של האישה.
לבוש – התופעה מגבילה למשל את היכולת ללבוש ג'ינס, מה שבהחלט יכול לפגוע בדימוי העצמי של האישה. יהיה לה גם קשה להשתמש בטמפונים במחזור.
קשרים חברתיים – המגבלה הפיזית, כאשר אינה מטופלת, יכולה לגרום לאישה מעצור בפיתוח יחסים חברתיים, מחשש שמא "זה לא יילך במיטה". בין בני זוג התופעה יכולה לערער את הקרקע ולגרום לעיתים אף לגירושין, כאשר לא יודעים שמדובר בתופעה זו ולא מטפלים בה. כמעט בכל המקרים של וסטיבוליטיס קיים בנוסף, גם וגיניסמוס משני, עקב הזיכרון של הכאב.
הדאגה והחרדה יכולים לשבש את התפקוד החברתי ואת הקשרים החברתיים, מהחשש לשיתוף כה אינטימי. כתוצאה מכך נוספת בדידות כתופעת לוואי, ואין זה מחויב, ניתן לטפל בכל אלו!
וסטיבוליטיס – טיפול
ישנו מגוון רחב של טיפולים לתופעה, ברוב המקרים נדרשת התמדה מצד המטופלת. ראשית ישנו טיפול פסיכולוגי אשר יכול לסייע למטופלת לשפוך אור על עולם המין, המיניות, וההגדרות החברתיות עימן גדלה. גם טיפול זוגי, אגב, בהחלט יכול לסייע.
מבחינה פיזיולוגית, אפשר לעשות פיזיותרפיה לרצפת האגן, שזהו טיפול טבעי מצוין, או גם להשתמש במשחות אנטי דלקתיות.
אם המטופלת תימנע מביגוד סינתטי וצמוד לגוף, כמו גם משימוש בחומרים כימיים שיכולים לגרות את האיזור, כולל קונדומים וסבונים המיועדים לנרתיק, זה בהחלט יסייע לה.
אפשר לטפל בתופעה גם באופן כירורגי, אולם לא הרבה רופאים ממהרים לבצע הליך פולשני.
תפריט מזונות מומלצים ואסורים למי שסובלת מווסטבוליטיס:
בדיאטה דלת אוקסלטים, מומלצים הירקות:
תפוחי אדמה, בצל, כרוב, כרובית, פטריות, ארטישוק, דלעת, מלפפון, צנון, צנונית.
לגבי פירות, מומלצים ענבים, תותים, תפוח, אבוקדו, אבטיח, מלון, מנגו, אננס, בננות, דובדבן.
בדיאטה דלת אוקסלטים, יש להימנע מ:
תרד, בטטות, חסה, גזר, חצילים, ועגבניות.
לגבי פירות, יש להימנע ממשמש, שזיפים, פרי הדר, אגסים. במשקאות, יש להימנע מקולה , מבירה, שוקולד.
יש להימנע מדגים אבל מוצרי בשרים מותרים. גם לחם מותר.
מומלץ ללוות את התפריט הזה בכדורים של גלוקוזאמין סולפת 1000 מ"ג פעמיים ביום במשך חודש ורק פעם ביום בהמשך או גלוקוזאמין HCL500 מ"ג פעמיים ביום במשך 3 חודשים. יש מחקר שבודק את העניין של מתן סידן.
בנוסף, מומלצים עיסויים מקומיים של הרקמות הכואבות עם משחה מבוססת על עץ התה האוסטרלי עם או בלי שילוב של קלנדולה.
וסטיבוליטיס – רופא מומחה
על מנת לאבחן את התופעה ולטפל בה בקנה מידה מקצועי, יש לקבל אבחון אצל איש מקצוע, אצל רופא סקסולוג. לאחר האבחון ניתן לטפל בתופעה גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית.
ד"ר דריי בעל ניסיון רב בטיפול בנשים הסובלות מוסטיבוליטיס (דלקת מבוא העריה), וסייע לנשים רבות להיפטר מהכאב ,לשנות את התפקוד המיני שלהן ואת תחושת הדימוי העצמי.